Wat is de Copa America?

Je hebt misschien al wel eens vaker van het toernooi gehoord. De Copa America vindt bijna altijd plaats in een gastland in Zuid-Amerika maar de afgelopen editie was in de Verenigde Staten. Het is vergelijkbaar met een Europees Kampioenschap zoals wij dat hier in Europa kennen. vanaf het moment dat het toernooi georganiseerd werd is het nooit in een bepaalde tijdsperiode doorgelopen. Zo weten we dat iedere Europees Kampioenschap om de vier jaar georganiseerd wordt maar is dit met de Copa America niet altijd het geval.

Wie alleen al naar de laatste twee edities kijkt ziet dat deze bijvoorbeeld in een jaar na elkaar werden georganiseerd terwijl er daarvoor vier jaar lang geen editie geweest was. De volgende is vervolgens weer drie jaar later en daarna volgt een editie in 2024, weer 5 jaar later, in Ecuador. De editie van 2019 wordt georganiseerd door de Brazilianen. Zij lieten tijden het WK van 2014 al zien dat ze prima een groot toernooi kunnen organiseren en willen dit graag nog eens over doen met het binnenhalen van de Copa America.

Wat direct opvalt is als we naar de winnaars kijken van de Copa America is dat Chili de afgelopen twee edities heeft gewonnen. Het land wat in het Zuid-Westen van het continent ligt was twee keer te sterk voor Argentinië in de finale. Met sterspelers als Alexis Sanchez en Arturo Vidal was het land dus zelfs in staat om het toernooi twee keer achter elkaar te winnen. Bijzonder genoeg slaagde Chili er echter niet in om het afgelopen wereldkampioenschap te halen. In plaats van de Chilenen mochten Argentinië, Brazilië, Uruguay, Colombia en Peru Zuid-Amerika vertegenwoordigen tijden dit wereldkampioenschap.

De concurrentie op het continent is dan ook moordend te noemen en het is zeker niet makkelijk om een eindronde te halen of de Copa America te winnen. Van de tien landen in de kwalificatie poule gaan er slechts vier rechtstreeks naar het WK, een vijfde moet daarvoor nog een Play-off spelen tegen een land uit een ander continent. Het is dus allesbehalve makkelijk om hier tussen te komen. Iedere editie zijn er dan ook landen die zwaar teleurgesteld thuis zullen moeten blijven. De beste landen en landen die de meeste grote mondiale eindtoernooien winnen komen steevast uit Europa of Zuid-Amerika en meestal draait de slotfase van het toernooi uit op een onderonsje tussen die beste ploegen van deze twee continenten. Ondanks dit lijkt Europa het toch een stukje beter te doen de laatste jaren. De laatste Zuid-Amerikaanse ploeg die een WK won was Brazilië en dit was alweer in 2002, best wel een tijdje gelden dus.

Het land met de meeste overwinningen is nog altijd Uruguay. De laatste keer dat het land won was in het jaar 2011 met grote namen in de voorhoede zoals Diego Forlan, Luis Suarez en Edison Cavani. In totaal hebben de Uruguayanen de Copa America maar liefst 15 keer gewonnen. Het land heeft ook wereldtitels gepakt, zij het wel bijna een eeuw geleden.

De reden dat het toernooi in 2016 werd gehouden was omdat het precies 100 jaar daarvoor voor het eerst georganiseerd werd met toen Argentinië als gastland. Dit was dus eigenlijk een soort extra editie. Als gastheren zijn de Argentijnen tevens het land dat het toernooi het meest heeft georganiseerd, dit is namelijk al negen keer in totaal gebeurd.