Het Europees voetbalkampioenschap voor vrouwen

Er wordt over het algemeen veel geschreven over de grote voetbaltoernooien voor mannen. Uiteraard zijn deze wedstrijden uitermate spannend en de meeste mensen willen deze grandioze evenementen voor geen goud missen. Bedenk echter dat het vrouwenvoetbal net zo leuk is om te volgen!

UEFA Women’s Euro 2021

Het Europees voetbalkampioenschap voor vrouwen staat eigenlijk voor volgend jaar op het programma, maar wegens de coronamaatregelen is het evenement verplaatst naar juli 2022. Het toernooi zal in Engeland plaatsvinden en er zullen 16 damesvoetbalelftallen gekwalificeerd worden. Men kan de website https://nl-be.unibet.tv bezoeken om op de hoogte te blijven van de gang van zaken in de (internationale) voetbalwereld. Dat geldt overigens ook voor alle andere sportevenementen.

Het EK damesvoetbal door de jaren heen

De UEFA Women’s Euro werd voor het eerst in 1984 gehouden. Het Zweedse dameselftal won destijds het toernooi na een zeer spannende finalewedstrijd tegen Engeland. Het aantal deelnemende teams is in de loop der jaren verviervoudigd: in de beginjaren deden er slechts vier teams mee aan het toernooi. Vanaf 1997 werd dit aantal verdubbeld naar acht teams. Inmiddels zijn het zestien damesploegen die zich mogen kwalificeren voor het Europees voetbalkampioenschap voor vrouwen. Sinds 1997 wordt het evenement om de vier jaar gehouden. In 2017 werd het EK toernooi gewonnen door het Nederlandse damesteam. Welke ploeg wordt in 2022 Europees kampioen?

De Europese vrouwenvoetbalelftallen

Het Europees voetbalkampioenschap voor vrouwen is tot nog toe twaalf keer georganiseerd. Duitsland won maar liefst achtmaal de kampioenschappen, gevolgd door Noorwegen dat tweemaal het toernooi heeft gewonnen. In 2017 wist het Belgische vrouwenvoetbalelftal zich voor de eerste maal te kwalificeren voor het Europese kampioenschap. De Red Flames speelden in totaal drie wedstrijden in groep A. De wedstrijd tegen Noorwegen werd gewonnen met 2-0. Zowel Elke van Gorp als Janice Cayman maakten een doelpunt. De wedstrijden tegen Nederland en Denemarken werden helaas verloren. Dat had tot gevolg dat de Red Flames niet konden doorstromen naar de kwartfinales.