De UEFA

De UEFA is de Europese voetbal organisatie die verschillende toernooien en evenementen organiseert. De bekendste hiervan zijn de Champions Leaugue, het Europees kampioenschap en de Europa League. Deze zullen allen later nog aan bod komen. De afkorting UEFA staat voor Union of European Football Associations. Kortom verschillende bonden van Europese landen die ervoor zorgen dat toernooien goed verlopen en georganiseerd worden. Daarnaast komt het op voor bepaalde belangen van spelers. De UEFA heeft dan ook de verantwoordelijkheid dat ieder toernooi naar behoren verloopt en dat alle lotingen en wedstrijden op een zo eerlijk mogelijke manier plaats vinden.

Het orgaan werd al midden jaren 50 opgericht en is inmiddels niet meer weg te denken in het Europese voetbal. Niet alleen qua organisatie is alles bij de UEFA vaak tot in de puntjes geregeld, ook op andere onderdelen weet de organisatie precies wat ze aan het doen zijn, denk hierbij maar eens aan marketing. Wie kent er bijvoorbeeld niet het muziekje waarbij twee teams die een Champions Leaugue wedstrijd spelen op komen gelopen? Al sinds de invoering van de Champions League, voorheen de Europa Cup 1, is dit niet meer weg te denken bij een wedstrijd.

De zetel van de UEFA zit nog altijd in hetzelfde land als waar de organisatie officieel tot stond kwam, namelijk Zwitserland. Het was hier waar, in Basel om precies te zijn, waar de organisatie midden jaren 50 ontstond. Nadat er een klein uitstapje werd gemaakt naar Parijs kwam de UEFA al snel terug in Zwitserland en dit keer in Nyon. Dit is tot op vandaag de dag zo gebleven. Er zijn tot slechts een paar jaar geleden nieuwe bonden bij gekomen. Dit heeft er deels mee te maken dat er uit Oost-Europa nog een aantal bonden ontstonden nadat het voormalig Joegoslavië uit elkaar was gevallen.

Naast de toernooien zelf is de UEFA tevens verantwoordelijk voor de organisatie van de kwalificatie hiervan. In het geval van het Europees Kampioenschap zijn hier wat dingen drastisch veranderd sinds de laatste keer. Dit is namelijk het feit dat er meer landen mee mogen doen, nu 24 in plaats van 16, waardoor er dus veel meer plaatsen vrij komen om mee te doen. De eerste keer dat het toernooi in deze versie gespeeld werd was in 2016. Er waren 6 poules in plaats van 4 en de 4 beste nummers 3 gingen ook een ronden verder als aanvulling op de nummers 1 en 2 van iedere poule. Daardoor was er voor het eerst sprake van een achtste finale op het Europees Kampioenschap.

Uiteindelijk ging Portugal er met de winst vandoor en dat was de eerste keer. Dit was sowieso vrij bijzonder omdat de Portugezen in de finale Frankrijk wisten te verslaan, wat het gastland was. De meeste mensen zagen Frankrijk daarom als favoriet voor de eindzege en zij maakten ook een betere indruk dan de Portugezen. Toch won Portugal, dat het in de finale zonder sterspelers Ronaldo moest doen, door een harde knal in de verlenging. Zo was de droom van Frankrijk om weer een groot eindtoernooi op eigen bodum te winnen plotseling voorbij. De Fransen deden dit namelijk in 1998 ook al met het wereldkampioenschap wat zij toen organiseerden. Het volgende Europees Kampioenschap beloofd een zeer bijzondere editie te worden. Omdat het hier om een jubileum toernooi gaat wordt het door heel Europa georganiseerd.