Alles over het miljoenenbal

De meest prestigieuze voetbal competitie ter wereld is toch wel de Champions League. Vanwege de enorme allure van dit evenement en het vele geld wat hierin omgaat en wat ermee te verdienen valt wordt het wel het miljoenenbal genoemd. Iedere voetbal de je vraagt welke prijs hij is clubverband een keer zal willen winnen zal de Champions Leaugue benoemen. Het is dan ook na het wereldkampioenschap de grootste prijs voor een voetballer die er te pakken is en dus de allergrootste in clubverband.

De voorloper van de Champions League was de Europa Cup I en deze werd begin jaren 90 omgedoopt naar de nieuwe naam. In eerste instantie bleef het idee hetzelfde maar later veranderde ook de opzet compleet. Volgens sommigen is dit ontzettend jammer en er valt wel iets voor te zeggen waarom dat zo is. Want was het eerst zo dat alleen de kampioenen van de beste Europese competities mee mochten doen, zoals de naam al doet vermoeden, nu mogen teams uit de beste competities vaker meedoen. Top competities als Engeland, Spanje en Duitsland leveren daarom vier deelnemers terwijl landen als België en Nederland blij mogen zijn als er via de voorronden al 1 ploeg is die het hoofdtoernooi weet te halen.

De nieuwe opzet zorgt wel voor een enorm hoog niveau tijden de knock-out fase die na de winterstop plaats heeft. Maar voor een aantal kleinere landen wordt het zeer moeilijk om qua niveau nog aan te haken bij de echte toppers, zeker aangezien het gat qua budget alsmaar groter en groter aan het worden is. Dit was met de oude opzet toch een stuk anders, waarbij het ook makkelijker was voor ploegen om bepaalde spelers te behouden, ook al was dit in de mindere competities. Vandaag de dag zien we dat spelers al snel naar betere teams vertrekken wanneer zij het in een mindere competitie op jonge leeftijd goed gedaan hebben.

Real Madrid oppermachtig

De laatste jaren is Real Madrid absoluut oppermachtig in de Champions Leaugue. De ploeg wordt ook wel ´de Koninklijke´ genoemd en dit zie je terug in de prestaties. Afgelopen editie won men de cup met de grote oren voor de derde keer op rij, wat een absoluut unicum was. Sinds de invoering van de Champions Leaugue was het al geen ploeg gelukt om de beker twee jaar op rij te winnen en Real Madrid scherpte dat record dus nog eens feilloos aan. Met sterspelers als Cristiano Ronaldo, Marcelo, Gareth Bale, Luka Modric en Sergio Ramos is de ploeg uit de Spaanse hoofdstad de afgelopen jaren onverslaanbaar gebleken. Dit terwijl Real vorig jaar in de Spaanse competitie helemaal niet zo´n goed seizoen draaide.

In totaal was het voor de Madrilenen al de dertiende keer dat het de Champions Leaugue won. Dit is een ongelofelijk aantal in vergelijking met andere clubs en Real is de concurrentie dan ook ver ontstegen wat het aantal zeges betreft. Sterspeler Cristiano Ronaldo heeft echter besloten om naar het Italiaanse juventus te verkassen en het is dus afwachten wat er precies gaat gebeuren in het komende jaar. Zeker is wel dat Real Madrid het record van de meeste Champions Leaugue zeges nog niet zomaar kwijt is. De nummer twee in de lijst is AC Milan en de Italiaanse ploeg heeft het miljoenenbal nu 7 keer gewonnen, bijna de helft van het totaal van de Madrilenen dus.